Konijn bijt of valt aan
Een konijn dat bijt of echt aanvalt in bepaalde situaties komt helaas best vaak voor. Wat kunnen de oorzaken zijn voor een agressief konijn en wat kun je eraan doen om die agressie weg te nemen of te voorkomen?

Basisbehoeften van een konijn
Allereerst is het zaak te bekijken of alle basisbehoeften op orde zijn. Dit zijn:
- Een verblijf dat groot genoeg is (minimaal vier vierkante meter voor twee dwergkonijntjes), zodat zij kunnen rondrennen, zich kunnen verstoppen en waarin zij het niet te warm of te koud hebben.
- Voldoende eten en vers water.
- Voldoende hooi voor het slijten van de voortanden.
- Een soortgenoot; konijnen zijn groepsdieren en zijn in hun eentje snel eenzaam.
- Maatregelen om verveling tegen te gaan (daarover verderop meer).
Oorzaken van agressie bij konijnen
Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor je konijn zich agressief gedraagt naar jou als eigenaar. Om die agressie weg te nemen of te verminderen, is het nodig om de oorzaak te achterhalen.
Territoriumdrift
Konijnen willen graag hun leefruimte beschermen. Konijnen zijn territoriaal van aard. Het beschermen van hun hol is, zeker in voortplantingstijd, essentieel. Het zit dus in hun aard.
Je kunt heel makkelijk testen of de agressie voortkomt vanuit territoriumdrift. Lok je konijn uit zijn hok en probeer hem op een andere plaats nog eens voorzichtig te benaderen. Doet hij dan niet agressief, dan is zijn agressie hoogstwaarschijnlijk gericht op het beschermen van zijn leefruimte.
Respecteer de leefruimte van een konijn
Konijnen zijn nu eenmaal territoriaal van aard. Als ze klein gehuisvest kan dat het gedrag verergeren, omdat de grenzen heel duidelijk zijn en omdat verveling dan een rol gaat spelen. Ook komt het vaker voor bij konijnen die niet gecastreerd zijn. Grotere behuizing en castratie kunnen dus helpen.
Je kunt zijn leefruimte ook respecteren en er weg blijven. Wil je toch contact met je konijn, zet dan het deurtje van zijn verblijf open en nodig je konijn uit om eruit te komen. Maak dan buiten pas contact met je konijn op een manier die je konijn prettig vindt.
Verveling of frustratie
Als je konijn zich verveelt of gefrustreerd is, kan zich dat uiten in agressie. Probeer daarom de leefomgeving van je konijn te verrijken met speelgoedjes, een hooibal en wat schuilplaatsen. Laat je konijn ook af en toe een beetje werken voor zijn eten; zo verveelt hij zich minder en heeft je konijn sneller een voldaan gevoel.

Bezitterig gedrag
Je konijn kan je aanvallen als je hem eten geeft; je zet het voedsel neer en als dank krijg je een bijt of een krap. Dit gebeurt ook bijvoorbeeld bij konijnen die in een te klein hok leven. Probeer zijn hok te vergroten en gooi een lekker voertje naar de ene kant van het hok. Zet dan voorzichtig snel de rest van zijn eten aan de andere kant van het hok.
"Een konijn zal niet snel laten zien dat hij ziek is"
Konijn is ziek of heeft pijn
Konijnen zijn prooidieren en laten zien dat ze zwak zijn, kan in de natuur hun dood betekenen. Daarom zal een konijn niet snel laten zien dat hij ziek is. Aan jou als eigenaar de taak om toch vroegtijdig te kunnen zien wanneer het niet zo goed gaat met je konijn.
Je kunt zien hoe het met je konijn gaat door dagelijks echt even met aandacht tijd door te brengen met je konijn en hem goed te observeren als hij eet, beweegt of slaapt. Als je dat goed doet, zie je wanneer er dingen veranderen. Let daarbij op een andere ademhaling, langzamer eten, meer speekselproductie of wanneer je konijn minder actief is. Natuurlijk kun je ook zijn ontlasting goed in de gaten houden, de keutels horen rond en redelijk hard te zijn.
Een ziek konijn kan zich agressief verdedigen als je bij hem in de buurt komt: ‘blijf van mijn zere of zieke lijf’.
Konijn is bang
Het kan natuurlijk ook nog heel goed zijn dat je konijn bang is en daarom agressief gedrag vertoont. Prooidieren zijn van nature wat angstiger en alerter en een naderende hand van de eigenaar kan al heel bedreigend zijn. Het kan lastig zijn om te achterhalen of je konijn bang is en zo ja, waarvoor precies. Een gedragsdeskundige kan je hierbij helpen, zodat je de oorzaak van de angst kunt wegnemen.
Castreren/steriliseren
Hormonen kunnen ook een grote rol spelen bij agressief gedrag. Konijnen kunnen door hun hormonen meer territoriumdrift krijgen, bezitterig worden of problemen onderling krijgen. Overleg met je dierenarts of een castratie/sterilisatie een oplossing kan zijn en of je konijn daarvoor de juiste leeftijd heeft.